Primjeri dobre prakse u Crnoj Gori

DSC_0185_resized_1Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeca u partnerstvu i uz podršku Regionalnog centra za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Evrope (SEECEL) iz Zagreba,, organizovala jsu u petak, 3. jula 2015. godine u hotelu “Podgorica” u Podgorici, Konferenciju pod nazivom “Žensko preduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta – Primjeri dobre prakse u Crnoj Gori”.

Uz organizatorke, Konferenciji su prisustvovale vlasnice biznisa, menadžerke, predstavnici /ce nacionalnih poslovnih udruženja, institucija, kao i međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori.

Osnovni cilj Konferencije bio je predstavljanje rezultata regionalnog projekta “Žensko preduzetinštvo-motor za stvaranje radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi” koji je realizovan u periodu od 2012-2015. godine. Nosioci projekta su Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (South East European Centre for Entrepreneurial Learning – SEECEL) i Inicijativa za održivi rast (Gender Task Force-GTF), uz koordinaciju Savjeta za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC). U projektu su učestvovale preduzetnice iz zemalja jugoistočne Evrope (Crna Gora, Srbija, Albanija, Hrvatska, BiH, Makedonija, Kosovo), Turske i Moldavije.

Na Konferenciji su predstavljeni moduli obuke, koje je kreirala radna grupa projekta sastavljena od preduzetnica iz devet zemalja, predvođena međunarodnim stručnjacima. Takođe, tokom Konferencije je prikazan film o uspješnim preduzetnicama iz Crne Gore, koji je snimljen u okviru finalne faze projekta. Predzetnice o kojima je snimljen film su izabrane na osnovu kriterijuma koji su bili kreirani u okviru projekta i oni predstavljaju neformalni alat za učenje svim ženama preduzetnicama, a takodje i ženama koje planiraju da pokrenu vlastiti biznis. Svoje utiske o čitavom projektu predstavile su i tri uspješne poslovne žene koje su učestvovale u snimanju filmova, kao predstavnice Crne Gore: Branka Vuksanović, vlasnica agencije SPIN iz Podgorice, Mirjana Babić, vlasnica firme Olivmont iz Bara i Milica Daković, vlasnica preduzeća E3 Consulting.

U svom uvodnom obraćanju Ljubica Kostić-Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore istakla je sljedeće: “U Crnoj Gori 51% stanovništva čine žene. Iako čine većinu još uvijek su u manjini zastupljene u biznisu, tako da žensko preduzetništvo predstavlja veliki neiskorišćeni potencijal. Cilj Asocijacije poslovnih žena Crne Gore je kreiranje takvog poslovnog ambijenta u kojem bi se žene upuštale u tržišnu utakmicu iz izazova i šansi, a ne iz nužde. Zbog toga danas predstavljamo rezultate ovog izuzetno značajnog regionalnog projekta, koji je doprineo umrežavanju poslovnih žena na nacionalnom i regionalnom nivou i koji bi kroz edukaciju i promovisanje primjera dobre prakse trebalo da doprinese većem broju žena u biznisu u svih devet zemalja, učesnica projekta.”

Ana Šebek, samostalna savjetnica u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća predstavila je trenutnu situaciju u ženskom preduzetništvu u Crnoj Gori, kao i skoro usvojenu Strategiju razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori 2015-2020.