IMG_20130710_140251U organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, 10. jula 2013. god, u Hotelu Podgorica, održan je Prvi sastanak Zajedničkog Koordinacionog odbora („JCC – Joint Coordination Committee”), u okviru realizacije projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring sistema u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana – Srbiji, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori”, koji je finansiran od strane Vlade Japana, a sprovodi u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju(JICA).

Pozdravni govor su održali g-din Toshiya Abe, predstavnik JICA Balkan Office i g-din Aleksandar Pavićević, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća.
Na sastanku su učestvovali g-dja Eriko Oma, JICA Head Quarter, predstavnici JICA Konsultantskog tima koji će biti zaduženi za sprovođenje Projekta, kao i predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, BSC Bar, BC Cetinje, i predstavnici Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ovaj sastanak zvanično predstavlja početak realizacije Projekta, koji će se sprovoditi u naredne tri godine.

Cilj projekta je standardizovanje i implementacija modela mentoring usluga sa ciljem podržavanja nesmetanog razvoja i smanjenja broja neuspješnih preduzeća i preduzetnika, pružanjem sveobuhvatne i blagovremene podrške preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za razvoj ili opstanak. Realizacija projekta predstavlja zajednički rad mentora i preduzeća/preduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih rješenja za buduće poslovanje.

Aktivnosti u okviru projekta su:
• Dizajniranje standardizovanog modela mentoring usluga
• Trening za mentore i pružanje savjetodavnih usluga
• Implementacija mentoringa u crnogorskim preduzećima
• Kreiranje baze preduzeća – primalaca mentoring usluga