Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa norveškom firmom BIP (Business inovation program) realizuje projekat Učeničko preduzetništvo. Radi se o programu za uključivanje učenika u razvoj stvarnih kompanija, sa stvarnim proizvodima i novcem za vrijeme trajanja njihovog srednješkolskog obrazovanja. Učenici kroz program, pod nadzorom posebno obučenih profesora (mentora) uče kako se kompanija stvara i razvija. Uče i kako da se takmiče sa ostalim učeničkim kompanijama, da razviju svoje poslovne ideje, istraživanje tržišta, izradu biznis planova, do realizacije proizvoda i usluga.

Učeničkom preduzeću profit nije primarni cilj, jer je riječ o školskom projektu obrazovnog karaktera. Osnovna ideja je podsticanje preduzetničkog duha, a najvažniji rezultat Programa je otvaranje mogućnosti samozapošljavanja po završetku školovanja. Program predstavlja i uvođenje novih praktičnih nastavnih metoda u sistem srednješkolskog obrazovanja, kao i uspostavljanje saradnje između srednjih škola i „svijeta biznisa“ – riječi su gospodina Jon Steinara Ostgarda, generalnog menadžera BIP-a.

Projekat «Učenička preduzeća», se još od 1992. godine realizuje u norveškim srednjim školama. U Crnoj Gori ovaj program se realizuje u dvije srednje škole i to – Vuksan Djukić iz Mojkovca (u kojoj ima šest učeničkih preduzeća) i Gimnazija iz Kotora (u kojoj ima osam učeničkih preduzeća).

Ovih dana se u okviru ovog projekta, u Sutomoru održava ljetnji kamp sa više od 80 srednjoškolaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Norveške, koji su takodje realizovali ovaj projekat, u organizaciji norveške fondacije BIP (Busisness Inovation Program). Naši učenici, zajedno sa mentorima, su 24.juna 2008.godine bili gosti ljetnjeg kampa, jer za razliku od ostalih učeničkih preduzeća iz drugih zemalja, njihov program još uvijek traje, budući da je započet u februaru, i završava se krajem ove godine. Ovo je bila lijepa prilika da se susretnu sa svojim „kolegama“ i razmijene iskustva i ideje. Takodje, imali su predavanje na temu Prezentacije biznisa i komunikacije od strane gospodina Radoja Cerovića, psihologa i eksperta za komunikacije.

U sklopu ovog programa, učenici iz 2 crnogorske srednje škole (Mojkovac i Kotor) će izlagati svoje proizvode i usluge na sajmu MSP u Budvi u oktobru mjesecu, kada će se i održati takmičenje za najbolje učeničko preduzeće.