Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Institut za standardizaciju Crne Gore uz tehničku podršku Kancelarije za tehničku pomoć i razmjenu informacija TAIEX pokrenula je kampanju „Podizanje svijesti o važnosti standardizacije“, kroz organizaciju ciklusa seminara prvenstveno namijenjenih malim i srednjim preduzećima.

Prvi seminar “Važnost uvođenja standarda za mala i srednja preduzeća” održao se 17. i 18. decembra u Podgorici i imao je za cilj podizanje svijesti o značaju uvođenja standarda među malim i srednjim preduzećima kako bi se unaprijedila njihova konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

Pored malih i srednjih preduzeća, na seminaru su prisustvovali i predstavnici vladinih institucija, zaposleni u poslovnim asocijacijama, jedinicama lokalne samouprave i drugim organizacijama i institucijama za ciji rad je od značaja poznavanje i primjene standarda. Predavači na seminaru bili su eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz EU i Crne Gore, koji ce na praktičnim primjerima približili:

  • Vrste i metode uvođenja standarda kvaliteta
  • Koristi od uvođenja i primjene standarda u cilju jačanja konkurentnosti i inovativnosti
  • Značaj standardizacije u izvozu i globalnoj trgovini
  • Legislativa u EU i Crnoj Gori