Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Kancelarijom za tehničku pomoć i razmjenu informacija – TAIEX organizovala je seminar na temu „Promocija prava intelektualne svojine“. Podršku u organizaciji seminara pružile su i državne institucije: Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, Privredni sud Podgorica, Uprava carina i Tržišna inspekcija. Seminar se održao 19. i 20.septembra 2012.god. u Podgorici.

Cilj održavanja seminara je podizanje svijesti o značaju sistema intelektualne svojine među malim i srednjim preduzećima kako bi se unaprijedila njihova konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu. Pored malih i srednjih preduzeća, na seminaru su prisustvovali i predstavnici vladinih institucija, zaposleni u poslovnim asocijacijama, jedinicama lokalne samouprave i drugim organizacijama i institucijama za čiji rad je od značaja poznavanje prava intelektualne svojine.

Predavači na seminaru su bili eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz EU i Crne Gore, koji su na praktičnim primjerima približili:
 Regulativu, procedure i neophodnu dokumentaciju za zaštitu patenta/žiga/dizajna/oznake geografskog porijekla na domaćem i međunarodnom tržištu;
 Rješavanje sporova kod nadležnih organa iz oblasti intelektualne svojine u Evropskoj Uniji i Crnoj Gori (primjeri iz prakse);
 Ulogu Privrednog suda Podgorica, Tržišne inspekcije i Uprave carina u zaštiti prava intelektualne svojine;

Tokom seminara razmijenjeno je dosta korisnih informacija i sugestija, kao i praktičnih primjera koji će pomoći u što boljoj primjeni intelektualne svojine u svakodnevnom radu. Seminaru je prisustvovalo oko 40 učesnika.