13689548145_d4456af0cb_bU zajedničkoj organizaciji Direkcije za razvoj MSP, Unije poslodavaca Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Asocijacije poslovnih žena i NVO Status, 4.aprila 2014.god. predstvljene su crnogorske preduzetnice u okviru 1. Sajma ženskog preduzetništva Jugoistočne Evrope. Događaj je organizovao GTF u okviru svjetskog skupa FCEM-a, u saradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) Dubrovačko – neretvanske županije i Udrugom poslovnih žena Hrvatske (KRUG), a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Cilj organizatora bio je postizanje rodne ravnopravnosti u preduzetništvu i rješavanje društvenih i ekonomskih problema koji utiču na privredu – na nacionalnom i regionalnom nivou.

Uz sajam koji je otvorio zamjenik ministra preduzetništva i zanatstva Republike Hrvatske, na trodnevnom skupu u Dubrovniku organizovani su B2B sastanci namijenjeni povezivanju privrednica iz zemalja regiona sa članicama FCEM-a, kao i panel diskusija na temu „Korištenje komparativnih prednosti u postizanju konkurentnosti“ čije su učesnice bile predstavnice hrvatskog ministarstva preduzetništva i zanatstva, Udruženja “Deša”, Centra za inovacije i preduzetništvo (ZŠEM), kompanije Agrokor, HGK Split i GTF-a. U sklopu pratećeg dijela programa, u prostorijama poljoprivrednog gazdinstva Agroturizam Laptalo, organizovana je radionica na temu “Strateško planiranje – Perspektive ženskog preduzetništva 2015-2020”.

Na Sajmu je učestvovalo više od 100 učesnika, među kojima su žene preduzetnice, predstavnici udruženja poslovnih žena i privrednih komora iz 9 zemalja uključenih u ovaj projekt -Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Srbija i Turska.
Sajam je dio trogodišnjeg regionalnog projekta “Žensko Preduzetništvo: Motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi” koji sprovodi GTF, a finansiran je od strane Švedske razvojne agencije (SIDA), s ciljem promovisanja najboljih praksi u ženskom preduzetništvu u skladu s evropskim Zakonom o preduzetništvu i izgradnje nacionalnih i regionalnih ženskih preduzetničkih mreža i udruženja.

Tokom ovog događaja, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, čiji je UPCG jedan od osnivača, primljena je u članstvo Međunarodnog udruženja poslovnih žena (FCEM).