20131125_143325Beograd je 25-26. novembra 2013.god. bio domaćin EEN regionalne konferencije Jugoistočne Evrope – Evropske mreže preduzetništva. Predstavnici sva četiri partnera crnogorskog konzorcijuma (Direkcija za razvoj MSP, Mašinski fakultet, Privredna komora CG i Biznis start up Centar Bar) su uzeli aktivno učešće na konferenciji, koja je okupila oko 80 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Konferenciju je otvorila Ana Žegarac, koordinator EEN Srbija, a učesnike je pozdravio direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije, Miloš Ignjatović, potpredsjednik Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović, posebna savjetnica ministra privrede, Ana Trbović, kao i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Dejan Radulović.

Cilj konferencije je da partneri iz svih zemalja razmijene iskustva, primjere dobre prakse, a i unaprijede saradnju kako bi se sektor malih i srednjih preduzeća efikasnije razvijao i podigao nivo konkurentnosti regiona na tržištu Evropske unije.
Tokom dvodnevne konferencije učesnici su učestvovali u paralelnim raionicma na temu ženskog preduzetništva, pisanja profila preduzeća, klastera, tehnološkog transfera, zaštite intelektualne svojine, organizovanja brokerage evenata i poslovnih misija.

Predstavnici domaćina, EEN Srbija je predstavila i proceduru funkcionisanja i realizacije aktivnosti u okviru njihovog konzorcijuma, kao i zaduženja, obaveze i odgovornosti svakog od 7 partnera.
Učesnici su imali prilike da se informišu i o predstojećem novom EU programu – HORISON 2020, kao i o ulozi EEN u okviru njega.

Koordinatori nacionalnih konzorcijuma su takođe razmatrali saradnju u 2014 i dalje u okviru budućeg COSME programa. Definisana su moguća polja zajedničkog djelovanja, kao što su klasteri, žensko preduzetništvo, kreativna industrija.
Iskazana je potreba za decentralizovanim treningom vezano za program Horison 2020 u regionu. Takodje, dogovoreno je da se u okviru novog poziva za 2015-2016 organizuju zajedničke konsultacije za pisanje novog radnog programa.

S obzirom da se regionalna EEN konferencija održava jednom godišnje u jednoj od država članica JIE, dogovoreno je da će domaćin sljedeće konferencije biti Hrvatska.