Prva regionalna konferencija i zvanično predstvavljanje projekta Adria footouring -„Adriatic Food and Tourism: Innovating SME-s“ koji je odobren u okviru Drugog poziva za IPA ADRIATIC projekte, i u kojem je Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća jedna od jedanaest partnera održana je 18. decembra 2013.god u prostorijama PR centra u Podgorici. Konferenciji je prisustvovalo oko 30 učesnika, predstavnika vladinih institucija, biznis asocijacija, bankarskog i privatnog sektora.

Konferenciju je otvorio direktor Direkcije za razvoj MSP, g-din Aleksandar Pavićević, koji je istakao da je projekat Adria footouring samo još jedan u nizu strateški važnih projekata usmjerenih na razvoj malog i srednjeg biznisa- projekat pružanja podrške inovativnim preduzećima u tradicionalnim sektorima, kao što su sektor turizma i sektor prehrambene industrije. „Kroz ovaj projekat nastojaćemo da doprinesemo poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta u kome posluju postojeća inovativna mala i srednja preduzeća, da doprinesemo poboljšanju njihove konkurentnosti kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou, i da kroz jačanje institucionalne povezanosti i javno privatnog partnerstva stvorimo povoljnije uslove za uspostavljanje novih inovativnih preduzeća u ova dva sektora“- istakao je g-din Pavićević.

Predstavnik EU delegacije u Crnoj Gori, g-đa Donata von Sigsfeld, u svom pozdravnom govoru naglasila je da je projekat Adria footouring primjer dobre prakse za to, kako teritorijalna saradnja može da podrži ekonomski razvoj i inovacije između zemalja EU i zemalja kandidata za ulazak u EU, u ovom slučaju malih i srednjih preduzeća iz oblasti turizma i poljoprivredne industrije. G-đa Sigsfeld je takođe istakla da, iako velika preduzeća imaju veliki uticaj na turističkim tržištima, mala i srednja preduzeća su stubovi razvoja ekonomije jedne države. „Preduzeća iz sektora turizma mogu biti izvor inovacija i mogu da doprinesu poboljšanju turističke ponude jedne destinacije“-istakla je g-đa Sigsfeld.

Ispred Direkcije za razvoj MSP, prisutnima se obratio i g-din Nikola Vujošević, koji je predstavio projekat, do sad odrađene projektne aktivnosti kao i presjek trenutnog stanja u Crnoj Gori u pogledu sprovođenja inovativnih aktivnosti u ova dva sektora. Na konferenciji su riječ uzeli i predstavnici Ministartva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore Crne Gore i Investiciono razvojnog fonda, svako iz ugla institucije koju predstavlja dao je kratak osvrt na trenutno stanje u ova dva sektora po pitanju sprovođenja inovativnih aktivnosti.

Organizovanje konferencije imalo je za cilj se kroz diskusiju identifikuju inovativne potrebe preduzeća iz sektora prehrambrene industrije i turizma, kao i nedostaci postojećih sistema podrške sprovođenju inovativnih aktivnosti. Precizniji i detaljniji odgovori bi trebalo da pomognu da se kvalitetnije izvrši evaluacija postojećeg stanja i identifikuju mogući mehanizami podrške.