U okviru Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Pospeševalnim centrom za malo gospodarstvo iz Slovenije organizovala je radionicu na temu »Vaučerski sistem«.

Cilj: Program vaučerskog savjetovanja polazi od činjenice da veliki broj ljudi, tehnički vrlo dobro vodi svoj posao, ali im nedostaje poslovno znanje i iskustvo. Taj nedostatak se može nedoknaditi savjetovanjem. Program vaučerskog savjetovanja podrazumijeva subvencionirano preduzetničko savjetovanje, koje je jeftinije, lokalno dostupno i kvalitetno.

Program koji bi se mogao primijeniti u Crnoj Gori realizovao bi se u tri pravca:

• Lokalni izvođači programa koji bi uključili u program savjetovanja i potencijalne preduzetnike (nezaposlene).
• Savjetnici (konsultanti) koji bi pružali usluge savjetovanja, o čijem kvalitetu bi brinula država
• Nacionalna koordinator (institucija) bi koordinirala rad na projektu, bila bi zadužena za izbor i kontrolu izvođača savjetovanja i rukovodila bi finansijskim sredstvima za finansiranje programa.

Predavači su bili prof.dr Miroslav Glas i Jaka Vadnjal iz Slovenije, a seminaru su prisustvovali predstavnici institucija koje na direktan ili indirektan način posluju sa malim i srednjim preduzećima(RBC, ministarstva, Fond za razvoj, Zavod za zapošljavanje,individualni konsulatanti).