Na inicijativu Lokalnog biznis centra Cetinje, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke, Zavodom za školstvo, Ministarstvom turizma i Ministarstvom kulture, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća je realizovala Pilot projekat pod nazivom “Škola u prirodi – Prijestonica Cetinje“. Ovaj specifičan način organizovanja obrazovno-vaspitnog procesa koji se izvodi van učionice, a naziva se “Škola u prirodi”, pruža učenicima izvanrednu mogućnost da upoznaju svoju zemlju, istoriju, kulturno-istorijske spomenike i prirodne ljepote.

Prilikom organizovanja “Škole u prirodi” primijenjen je novi koncept koji je obuhvatio tri segmenta : kulturno-istorijski,ekološki i zabavno-rekreativni.

Za potrebe projekta Direkcija je štampala brošuru “Priča o Cetinju” koju su dobili svi polaznici “Škole u prirodi”,a njeni autori Nataša Gazivoda i Tamara Milić, su na jedan lijep i jednostavan način, kroz nostalgičnu priču princeze Jelene (koja je kasnije postala Kraljica Italije ) ispričali najvažnije događaje crnogorske istorije.