Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), i Unija poslodavaca Crne Gore održali su danas u UPCG konferenciju za novinare povodom početka projekta „Šansa mladim menadžerima“.

O projektu, metodama obuke, nastavnom kadru i prednostima koje „Šansa mladim menadžerima“ nudi, na koferenciji su govorili: savjetnik za edukaciju u Direkciji za razvoj MSP Lola Radulović, savjetnik ZZZCG za rad sa poslodavcima Danka Ćetković, savjetnik UPCG za rad sa članstvom Ana Maraš i direktor „Adižes Montenegro“ Aleksandar Pavićević.

Projekat koji će od 12. oktobra 2009. god otpočeti u opštini Podgorica, ima za cilj da edukacijom mladih visokoškolaca za efikasan i efektivan rad u preduzeću, pomogne u njihovom osposobljavanju za potrebe poslodavaca, a time i budućem zapošljavanju.

„Šansa mladim menadžerima“ biće realizovana kroz dva ciklusa: teorijski dio obuke i praktičan dio obuke (izvođenje prakse kod poslodavaca). Za teorijski dio, izvođač obuke je „Adižes Montenegro“ koji je obezbijedio predavače – stručnjake iz oblasti menadžmenta, projekt menadžmenta, marketinga i PR-a, kao i poslovne komunikacije. U praktičnom dijelu, projekat podrazumijeva dvomjesečnu radnu praksu koju će polaznici pohađati kod poslodavaca. Za vrijeme izvođenja prakse, poslodavci neće imati finansijskih obaveza prema polaznicima, već će im naknada biti obezbijeđena iz sredstava projekta tj. finansiraće se od strane ZZZCG i Direkcije za razvoj MSP. Posebnu vrijednost projekta čini mogućnost da poslodavci nakon isteka prakse, ukoliko su zadovoljni ostvarenim angažovanjem polaznika, iste zaposle tj. prime ih u radni odnos. Ukoliko se radi o licima bez radnog iskustva, u refundaciji njihovog pripravničkog staža participiraće ZZZCG.

„Šansa mladim menadžerima“ predstavlja nastavak prošlogodišnjeg projekta koji su Direkcija za razvoj MSP i ZZZCG 2008.god sprovele u četiri opštine – Podgorica, Bijelo Polje, Cetinje i Nikšić. Pokazatelj uspješnosti rada koje je tada realizovan bio je broj novootvorenih radnih mjesta – oko 90% mladih visokoškolaca zaposleno je u oko 40 preduzeća – učesnika projekta.