Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz tehničku podršku Njemačke organizacije GTZ pristupila je osnivanju Izvoznog servisa za tržišne informacije. Glavni cilj ove aktivnosti je pomoć crnogorskim malim i srednjim preduzećima da povećaju svoje izvozne kapacitete i potencijale kroz unaprijedjenje pristupa tržišnim informacijama.

U proteklom periodu tim Direkcije za razvoj malih i srednji preduzeća radio je sa 10 preduzeća iz sektora prehrambene i drvne industrije, koja već izvoze ili imaju potencijala za izvoz. Glavni cilj pilot faze je da se zainteresuju crnogorski izvoznici za servise koje nudi Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, kreiranje otvorenog pristupa tržišnim informacijama i izgradnja kapaciteta kod osoblja Direkcije da plasira informacije.

Cilj okruglog stola održanog 10.07.2009. godine odnosio se na dobijanje povratnih informacija od korisnika – identifikovanje njihovih potreba za budući period, kako bi na efikasan način odgovorili njihovim potrebama i pružili uslugu koja će njima biti korisna.

Preduzeća učesnici u pilot fazi projekta osnivanje Izvoznog servisa za tržišne informacije pozitivno su ocijenila započetu inicijativu s obzirom da crnogorski preduzetnici do sada nijesu bili u mogućnosti da dobiju ovu vrstu usluge koja će unaprijediti njihova znanja i iskustva u izvoznom poslovanju.