U Plavu je 19.marta 2009.godine u zgradi opštine svečano je otvoren Lokalni biznis centra Plav. Osnivači desetog biznis centra u Crnoj Gori su opština Plav i Direkcija za razvoja malih i srednjih preduzeća.
Otvaranju ovog centra prisustvovali su brojni preduzetnici iz sva tri mjesna centra ove opštine (Murino, Gusinje, i Plav), a otvorili su ga predsjednik Opštine Plav Skender Å arkinović, i pomoćnik direktora Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marija Iličković.
Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća je donirala tehniku i namještaj za centar, prepoznajući turističke potencijale koje ima ova opština. Osnovna namjera je da na lokalnom nivou preduzetnici dobiju sve informacije vezane za svoj biznis, za finansijsku podršku, kreditne linije, promociju biznisa, učestvovanje na raznim sajmovima.
Centar će biti podsticaj za postojeće i buduće preduzetnike, i predstavljaće značajnu podršku ovoj nerazvijenoj opštini
Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva na institucionalnom nivou sprovodi se putem mreže regionalnih/lokalnih biznis centara koju sačinjavaju: regionalni biznis centri u Podgorici, Bijelom Polju, Baru, Pljevljima, Nikšiću i Beranama, kao i lokalni u Rožajama, Cetinju i Žabljaku.
Funkcionisanjem Regionalnih / Lokalnih biznis centara omogućava se građanima da dobiju sve neophodne informacije oko formiranja preduzeća, pomoć u pristupu bankama, pomoć u izradi biznis planova i fizibiliti studija, kao i ostale relevantne i praktične informacije i savjete.
Centar je otvoren na inicijativu opštine Plav, koja je prepoznala potrebu da se što prije obezbijedi pružanje navedenih usluga na najbolji mogući način, kako bi preduzetnici i građani dobili sve neophodne informacije i usluge, a da se istovremeno ostvari i interaktivna veza između lokalnog i republičkog organa.