okrugli sto1Dana 30. oktobra 2014. u 11 časova u zgradi Ministarstva prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, Direkcija za malih i srednjih preduzeća i Asocijacija poslovnih žena Crne Gore organizovali su okrugli sto na temu “Značaj obrazovanja za razvoj ženskog preduzetništva”. Ovaj događaj ujedno predstavlja i završnu aktivnost manifestacije “XIII Dani učenja i obrazovanja odraslih” koju je realizovao Centar za stručno obrazovanje u saradnji sa partnerskim institucijama u periodu 15-30. oktobra 2014. godine. Ovaj okrugli sto kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Univerziteta Mediteran, Privredne komore, Unije poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, JU Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” i dr, vodila je gospođa Ljiljana Garić, rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih u Centru za stručno obrazovanje.
U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratile predstavnice organizatora ovog skupa. Gospođa Gordana Bošković iz Centra za stručno obrazovanje naglasila je značaj razvijanja preduzetništva kao ključne kompetencije koja se uvezuje sa svim životnim procesima, kao i potrebu pružanja podrške ženama tokom prve godine pokretanja biznisa kroz sistem mentorstva. Gospođa Ana Šebek iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća istakla je da je preduzetnički potencijal žena u Crnoj Gori veoma slabo iskorišćen i da statistika svjedoči o malom broju preduzeća u vlasništvu žena – ukupno 2025 tj. 9,6% (podaci iz 2011). Gospođa Ljubica Bukarica iz Asocijacije poslovnih žena Crne Gore govorila je o oblicima saradnje sa institucijama i organizacijama u ovoj oblasti.
O ekonomskom osnaživanju žena govorila je gospođa Sanja Elezović iz UNDP-a koja je predstavila neke od aktivnosti Projekta rodne ravnopravnosti IPA 2010. Ona je istakla da organizatori obrazovanja odraslih treba da rade na programu jačanja samopouzdanja i sticanja socijalnih vještina kod žena, kao bitnom segmentu za razvoj ženskog preduzetništva. Gospođa Nataša Pavličić, vlasnica Obrazovnog centra Pamark, predstavila je rad i uspješan razvoj ove organizacije.
Postojeće edukativne programe podrške ženama predstavili su gospođa Gordana Vulčević iz Zavoda za zapošljavanje, gospodin Mladen Perazić iz Privrdene komore, gospođa Ivana Tomašević iz Biznis centra Bar i gospodin Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca, koji je prisutne upoznao sa aktivnostima projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije: Lake Routes u okviru kojeg se organizuju brojne obuke u cilju unapređenja preduzetničkih vještina malih i srednjih preduzeća u regionu oko Skadarskog jezera. O iskustvima i potrebama preduzetnica govorile su gospođa Mirjana Babić, direktorica Olivmonta iz Bara i gospođa Edita Dautović iz Udruženja preduzetnica.
Tročasovna diskusija rezultirala je zaključkom da je potrebno osnaživati takozvane meke vještine (soft skills) kod žena preduzetnica i budućih preduzetnica, kao i jačati komunikacione vještine kadra zaposlenog u institucijama u cilju uspješnije komunikacije sa krajnjim korisnicima usluga iz oblasti njihove nadležnosti. Pored toga, potrebno je akreditovati mnogobrojne programe obrazovanja koji se realizuju kroz različite projekte, kako bi se omogućila njihova održivost i nacionalna prepoznatljivost.