16fd96deba85a06311383433f152ed24_l.637x0Crnogorske opštine trebalo bi da odrede dio novca iz budžeta koji će biti podrška ženama koje se bave biznisom, ocijenjeno je na konferenciji koju je organizovala Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, povodom predstavljanja rezultata trogodišnjeg regionalnog projekta „Žensko preduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi“ čiji je Direkcija za razvoj MSP jedan od implementatora.

Učesnice događaja održanog u PR centru u Podgorici istakle su da poseban značaj projekta predstavlja regionalno umrežavanje, odnosno činjenica da su u njemu participirale parnerske institucije i organizacije iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, Moldavije i Turske.

U Crnoj Gori, ovaj projekat je objedinio brojne aktere čije djelovanje posebno podržava aktivnosti usmjerene ka stvaranju uslova za razvoj ženskog preduzetništva.

Tokom trogodišnjeg perioda implementacije, realizovne su brojne aktivnosti, od kojih se posebno izdvajaju: usvajanje Strategije razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori 2015-2020 (projekat je doprinio usvajanju Strategije), usvajanje Zajedničkih izjava na 16. i 18. Cetinskom parlamentarnom forumu, kreiranje preporuka za lokalne samouprave po pitanju unapređenja ženskog biznisa, organizacija niza promotivnih i edukativnih sadržaja za preduzetnice (postojeće i buduće).

Projektni partneri u Crnoj Gori bili su: NVO “Status”, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Udruženje preduzetnica Crne Gore i Privredna komora Crne Gore.

U periodu 2012-2015, regionalni projekat “Žensko preduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi” implementiran je od strane GTF, u saradnji sa SEECEL i uz koordinaciju RCC, te finansijsku podršku švedske razvojne agencije SIDA.