Ekonomski fakultet Univerziteta Crna Gora, bio je domaćin  konferencije “Podrška razvoju preduzetništva mladih” koju već drugu godinu za redom organizuje Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje.

Konferencija je imala za cilj promociju i dodjelu priznanja za primjere dobre prakse na različitim nivoima obrazovanja, kao i promociju i dodjelu priznanja mladima i početnicima u biznisu. Cilj konferencije bio je da se kroz promociju primjera dobre prakse utiče na stvaranje jednog pozitivnog stava u kreiranju preduzetničkog eko-sistema, ukaže na značaj razvoja preduzetničkih znanja, vještina i kompetencija i njihovom usklađivanju sa potrebama tržišta rada, značaju edukacije za lični i profesionalni razvoj svakog pojedinca, važnosti umrežavanja mladih na nacionalnom i regionalnom nivou i podrške radu udruženja mladih.

Konferencija je takođe ima za cilj i predstavljanje djela smjernica dokumenta“Preporuke za javne politike u oblasti preduzetništva mladih” koje su našle praktičnu primjenu, kao i onog djela smjernica koje su prepoznate kao prioriteti na kojima treba dalje raditi, kako bi preduzetništvo i samozapošljavanje mogli biti od značaja u rješavanju problema nezaposlenosti.

Ispred Ekonomskog fakulteta UCG goste konferencije pozdravio je prodekan za naučnoistraživački rad i odnos sa biznis zajednicom prof. dr Mijat Jocović, koji je istako zadovoljstvo što je fakultet kao član Nacionalnog partnerstva za preduzetničke ideje domaćin jedne ovako značajne konferencije.Prodekan Jocović naveo je da se na Ekonomskom fakultetu posvećuje značajana pažnja preduzetništvu – od nastave i prisustva u nastavnom planu predmeta koji doprinose afirmisanju preduzetničkih znanja, preko dugogodišnje povezanosti Fakulteta sa predstavnicima privrede i različitih oblika podrške studentskim inicijativama.

Učesnicima konferencije obratili su se i predstavnici resornih ministarstava, takođe članica Partnerstva. Ispred Ministarstva prosvjete obratio se generalni direktor za opšte, srednje stručno i obrazovanje odraslih, g-din Veljko Tomić, koji je u svom izlaganju istakao da škola u saradnji sa okruženjem, ima jednu od najznačajnijih uloga u oblikovanju preduzetnika i razvijanju preduzeničkih vrijednosti. G-din Tomić je predstavio podatke da se Preduzetnišvo kao izborni predmet izučava u 52 osnovne škole i da je 1726 učenika odabralo ovaj predmet u tekućoj školskoj godini.Takođe, 2500 nastavnika osnovnih škola je prošlo obuku da preduzetništvo kao međupredmetnu oblast realizuje kroz nastavne predmete.

Ispred Ministarstva ekonomije obratio se g-din Goran Nikolić, generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije gospodin,koji je u svom izlaganju istakao da su sprovođenje i promovisanje programa za razvoj preduzetništva i programa kojima se stimuliše zapošljavanje mladih i početnika u biznisu jedni od prioritetnih ciljeva kako Vlade Crne Gore , tako i Ministarstva ekonomije.Takođe je naglasio da se kroz inteziviranje saradnje i komunikacije između članica Partnersva doprinjeti boljoj afirmisanosti i ulozi Nacionalnog partnerstva a da je podrška tri resorna ministartsva-ekonomije, prosvjete i rasa i socijalnos starana neophodna u daljem radu ovog tijela. Ispre Ministarstva rada i socijalnog staranja učesnicima se obratila g-đa Edina Dešić ,generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje koja je istakla da zapošljavanje mladih zauzima značajno mjesto u procesu sprovođenja politike zapošljavanja Vlade Crne Gore. Ona je takođe iznjela podatke MONSTATA, po kojima je stopa nezaposlenosti mladih u II kvaratalu ove godine iznosila 28,9 što je značaj pad u odnosu na isti period 2016, kada je stopa iznosila 35,5%. G-đa Dešić je u svom izlaganju predstvavila i druge programe koje Ministartvo rada i socijalnog staranja sprovodi sa partnerskim institucija na polju pružanja podrške zapošljavanju mladih.

Tokom konferencije otvorena je debata o tome kako kreirati mapu puta za mlade preduzetnike u Crnoj Gori i  pokrenuti nove  inicijative od strane Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje i njegovih nacionalnih i međunarodnih partnera.U radu konferencije učestvovao je veliki broj lokalnih organizacija mladih preduzetnika i studenata, kao i vodeće inicijatore praktičnih inicijativa koje se sprovode u oblasti obrazovanja i zapošljavanja uspostavljajući bolju uskalađnost između obrazovanja i potreba tržišta rada.

Zadnji dio konferencije bio je posvećen dodjeli priznanja za primjere dobre prakse.Ovogodišnja priznanja Nacionalno partnerstvo je dodjelilo:

  1. Klubu mladih preduzetnika – Gimnazija „30 septembar“, Rozaje, za promovisanje preduzetnickog ucenja na medjunarodnom nivou
  2. Preduzeću za vježbu „Watt Energy“-srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“, za promovisanje preduzetnickog ucenja na nacionalnom i medjunarodnom nivou
  3. NLP network Crna Gora, za podršku razvoju vještina upravljanja i rukovođenja u kompanijama-
  4. Uniji srednjoškolaca Crne Gore, za umrežavanje srdnjoškolaca i srednjoškolki
  5. Uniji mladih preduzetnika, za umrežavanje preduzetnika i preduzetnica
  6. Elmi Hot , za inovativni start up
  7. Srđanu Ražnatoviću, preduzetnik, za uspješno realizovan projekat iz oblasti ugostiteljstva
  8. Darku Mijanoviću, preduzetnik, za uspješno realizovan poljoprivredni projekat