U organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća – Ministarstvo ekonomije, Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, a uz podršku Ministarstva finansija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, danas je u hotelu Podgorica održan okrugli sto Nove perspektive razvoja ženskog preduzetništva – biznis bez granica i barijera“.

Uz podsticanje dijaloga između javnog i privatnog sektora, namjera organizatora bila je da ovim događajem omoguće razmjenu mišljenja i poslovne prakse, te pomognu u identifikovanju izazova, problema i predloga za eliminisanje biznis barijera sa kojima se žene preduzetnice u svom radu suočavaju na nacionalnom, a posebno lokalnom nivou.

U okviru ceremonije otvaranja, učesnicima konferencije obratili su se direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća – Ministarstvo ekonomije Aleksandar Pavićević, generalni sekretar UPCG Suzana Radulović, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić Bukarica, načelnica Direkcije za unapređenje poslovnog ambijenta – Ministarstvo finansija Jelena Jovetić i analitičar u UNDP (Policy & Human Development) Tomica Paović.

Direktor Direkcije za razvoj MSP Aleksandar Pavićević je ukazao na pozitivan trend rasta MSP u Crnoj Gori poslednjih godina što potvrđuje i broj od 23.303 MSP u 2014. god., što je za 29,1% više u odnosu na 2011. godinu. On je istakao: „Stalno se suočavamo sa činjenicom da žene mnogo manje od muškaraca učestvuju u preduzetništvu, da se mnogo teže odlučuju za to, mada im ne nedostaje ni vještine, ni znanja, ni nivo obrazovanja. U Crnoj Gori je svega 9,6 odsto preduzeća u vlasništvu žena. Institucionalni okvir poslednjih godina značajno se razvio kroz unapređivanje različitih institucija nadležnih za regulisanje poslovnog okruženja ili samog preduzetništva i poslovanja, koje pružaju različite oblike podrške ili integrišu mjere i politike vezane za preduzetništvo u druge oblasti podsticanja razvoja. Takođe usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva za period 2015-2020, kojom koordinira Direkcija za razvoj MSP definiše mjere i aktivnosti za dalje inicijative i razvoj. Kroz već uspostavljene mehanizme Crna Gora ima sve preduslove da stvori preduzetničku atmosferu za žene.“

Generalni sekretar UPCG Suzana Radulović je pozvala privrednice – učesnice događaja da se uključe u kampanju „Bez barijera. Da posao ne stoji!“ i aktivno doprinesu najavljenim procesima i aktivnostima Vlade i lokalnih samouprava po pitanju kreiranja podsticajnog poslovnog okruženja koje će omogućiti da uz manje opterećenja, a još više uspjeha i dobrih poslovnih rezultata, razvijaju postojeći biznis i pokrenu start up. Ona je podsjetila da će UPCG, kao jedan od partnera u sprovođenju ove kampanje, i u narednom periodu biti snažna podrška, zastupnik i zaštitnik poslovnih interesa privrednih subjekata, a naročito žena preduzetnica. Podsjećajući da pametan, održiv i uključiv rast čine tri prioriteta na kojima počiva Strategija Evropa 2020, Radulović je naglasila: „Crnu Goru, kao zemlju kandidata za članstvo u EU, ovi prioriteti dodatno obavezuju i s aspekta buduće podrške razvoja ženskog biznisa. Predlozi i sugestije preduzetnica koji po tom pitanju svakodnevno stižu na adresu UPCG su brojni, a između ostalog uključuju: uvođenje poreskih olakšica, podsticajnih mjera na nivou opština i ženskih kreditnih linija kod komercijalnih banaka, dodjelu grantova, osnivanje ženskih biznis inkubatora, stvaranje boljih uslova za obezbjeđenje kolektivne brige o djeci u vrtićima i školama.“

Radni dio okruglog stola činili su paneli “Biznis okruženje za žensko preduzetništvo” i “Doprinos lokalnih samouprava razvoju ženskog preduzetništva – stanje i perspektive” u kojima su obrađivao teme koje se odnose na Strategiju razvoja ženskog preduzetništva 2015-2020, implementaciju kampanje ”Bez barijera. Da posao ne stoji!” i planove Vlade po tom osnovu, kao i rad lokalnih samouprava s aspekta konkretnih oblika podrške ženama preduzetnicama. Izlaganja su imali predstavnice Direkcije za razvoj MSP i UPCG, kao i zvaničnici opšina Kolašin i Tivat. Uslijedio je otvoreni forum u kojem su učesnice skupa – uspješne preduzetnice iz sva tri regiona Crne Gore upoznale prisutne sa problemima s kojima se srijeću u redovnom poslovanju, a od značaja su za ukupan razvoj ženskog preduzetništva u našoj zemlji.

Uz organizatore i paneliste, učesnici konferencije u hotelu “Podgorica” bili su i predstavnici Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Udruženja preduzetnica Crne Gore, kao i žene preduzetnice i predstavnici crnogorskih medija.