11. regionalni sastanak nacionalnih koordinatora Evropske povelje za mala i srednja preduzeća i radionica o inovacijama održani su u hotelu Maestal 5. i 6. maja tekuće godine.

Podsjetićemo, Evropsku Povelju za mala preduzeća su zemlje zapadnog Balkana usvojile 2003. godine i njene smjernice su postale ključna referenca za razvoj preduzeća u regionu.

Prvi dio sastanka, 5. maja je bio posvećen nacionalnim koordinatorima sa ciljem pregleda dosadašnjih rezultata i planu aktivnosti za naredni period, dok je drugi dio sastanka, 6. maja bio posvećen inovacijama u malim i srednjim preduzećima.

Radionicu o inovacijama je otvorio potpredsjednik Vlade Crne Gore g-din Vujica Lazović. Na radionici su govorili i pomoćnik ministra za ekonomski razvoj g-din Dragan Kujović, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća g-din Zoran Vukčević, kao i predstavnik Evropske Komisije g-din Edvard Tersmette.

U svom izlaganju direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća g-din Zoran Vukčević je istakao da je potpisivanjem Evropske Povelje 2003. godine nastala prekretnica za preduzeća, posebno jer Povelja naglašava značaj malih preduzeća za rast, konkurentnost i zaposlenost i određuje deset osnovnih principa za podršku njihovog razvoja. Zemlje potpisinice su, u skladu sa smjernicama Evropske povelje, svoje politike razvoja usmjerile na razvoj preduzeća.

Takođe, upoznao je goste sa dosadašnjim aktivnostima na stvaranju stabilnog i stimulativnog ambijenta za intenziviranje preduzetništva i rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća, – usvajanje “Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća 2007-2010â€?, donošenje Programa »Eliminisanje barijera za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori« , i u skladu sa istim operativnog plana eliminisanja biznis barijera, osnivanje biznis inkubatora, programima finansijske podrške, a takođe je ukazao na formiranje nove mreže Evropski informativni i inovativni centar Crna Gora.

Postojanjem ove evropske mreže za podršku biznisu dodatno će se unaprijediti naše dosadašnje aktivnosti na polju poboljšanja konkurentnosti crnogorskih MSP na domaćem i evropskom tržištu, kroz stvaranje jedinstvene mreže, koja će pružati integrisane usluge podrške poslovanju i inovacijama. Poseban akcenat treba staviti na inovacije kao značajan faktor konkurentnosti, potrebu investiranja u inovacije, a prvenstveno razvoj svijesti o inovacijama. Na taj način ćemo uticati na unaprjeđenje odnosa sa preduzećima podstičući inovativne procese u njihovim poslovnim strategijama, što će sa druge strane kao posljedicu imati podizanje konkurentnosti cjelokupne privrede, istakao je g-din Vukčević u svom izlaganju.