sajtU Zagrebu je 8. marta 2017. godine, na međunarodni Dan žena, održan Kongres preduzetnica jugoistočne Evrope. Kongres je organizovao Virtualni ženski poduzetnički centra iz Zagreba u partnerstvu sa Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG). Učesnice kongresa iz Crne Gore bile su predstavnica  Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća  Ana Šebek,  predstavnica UPCG Zvezdana Oluić i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Ljubica Kostić-Bukarica, kao i žene preduzetnice.

Predstavnica Direkcije je bila učesnica 1. panela “Poduzetništvo: Ljudi. Suradnja. Razvoj. Sigurnost“. Tokom kongresa, održana su brojna predavanja uspješnih žena preduzetnica i organizovane tri panel diskusije s brojnim gostima iz jugoistočne Evrope na kojima se raspravljalo o položaju žena u preduzetništvu, njihovoj saradnji i povezivanju, kao i razmjeni ideja, znanja i iskustva koja mogu pomoći njihovom daljem, zajedničkom radu i poboljšanju uslova poslovanja preduzetnica i preduzetnika jugoistočne Evrope.

Uz učesnice iz Crne Gore, kongresu su prisustvovale preduzetnice i predstavnice institucija koje podržavaju i pomažu žensko preduzetništvo iz Bugarske, Rumunije, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Kongres je održan na Zagrebačkom Velesajmu – u Kongresnom centru, a prema riječima organizatora, najvećem poslovnom okupljanju žena u ovom dijelu Evrope prisustvovalo je više od 600 žena iz biznisa, poslovnih udruženja i javnog sektora.

Događaj u Zabrebu bio je svojevrsna platforma za razmjenu iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unapređenja poslovne mreže preduzetnica, kako bi im pristup i opstajanje na tržištu država iz kojih dolaze, kao i ukupne regije, bio što kvalitetniji, a put do željenih poslovnih rezultata uspješniji i izvesniji.

Kongres preduzetnica jugoistočne Evrope organizovan je u partnerskoj saradnji sa Gradom Zagrebom, te uz podršku ženskih poslovnih asocijacija i institucija izvršne vlasti država jugoistočne Evrope čije su poslovne žene i preduzetnice prisustvovale ovom događaju.