U organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, 07. maja 2014. god, u Kongresnom Centru Premier, održana je Konferencija u okviru realizacije projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring sistema u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana – Srbiji, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori”.

Uvodno obraćanje imali su g-din Ito Ryuichi, predstavnik JICA Balkan Office, g-din Goran Šćepanović, generalni direktor Ministarstva ekonomije, i g-din Aleksandar Pavićević, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Na Konferenciji su učestvovali i predstavnici Nacionalne Agencije za regionalni razvoj Srbije (NARR), partneri u realizaciji Projekta, kao i predstavnici MSP iz Srbije, koja su prošla proces mentoringa.
O implementaciji Projekta u Srbiji i njihovim iskustvima tokom realizacije istog, govorila je g – đa Ana Žegarac, pomoćnik direktora NARR-a.
Korisnci mentoring usluga iz Srbije, g-din Vladan Vučić, finansijski direktor „YUMIS DOO NIŠ“ i g-din Milan Stojanović, „Tami Trade“ – NIŠ, prisutnima su predstavili svoja praktična iskustvima i koristi od samog uspostavljanja menoringa u njihovim preduzećima.

Pružanje mentoring usluga na način kako je to potrebno preduzetnicima je ključno sredstvo u podsticanju konkurentnosti njihovog biznisa. Kroz razvoj pružanja besplatne nefinansijske podrške u vidu savjetodavnih i poslovnih usluga preduzetnicima se direktno pružaju sve neophodne informacije koje su im potrebne da bi kvalitetno provjerili validnost svoje poslovne ideje i njene realizacije na tržištu, dobili informacije o mogućnostima finansiranja, pristupanju fondovima, vladinim programima podrške razvoju biznisa, novim tehnologijama, kao i mogućnostima za uspostavljanje poslovne saradnje i pronalaženja poslovnih partnera.

Čitav proces pružanja mentoring usluga definisan je uspostavljenom Mentoring šemom. U 2014.g. obučeno je ukupno 9 mentora koji će pružati usluge mentoringa preduzećima sa teritorija opština Podgorica, Bar i Cetinje. Mentori su prošli obuke definisane Mentoring šemom od strane certifikovanih mentora Nacionalne agencije za regionalni razvoj Republike Srbije i JICA konsultanata iz oblasti finansijskog menađžmenta, marketinga, pisanja biznis plana, proizvodnog menadžmenta i dijagnoze preduzeća.
Javni poziv za odabir preduzeća sa teritorija pomenutih opština biće raspisan već početkom naredne sedmice, i tokom 2014.god, koja je i pilot faza projekta usluge mentoringa će primiti ukupno 18 preduzeća sa područja sve tri opštine, koja će biti izabrana na osnovu definisanih kriterijuma Javnog poziva.