U cilju afirmacije i promocije preduzetništva Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizuje

IZBOR NAJBOLJEG PREDUZEĆA 2005.GODINE

cilj projekta Izbor najboljeg preduzeća godine je podsticaj razvoja preduzetništva i promocije preduzetničkih uspjeha kroz stvaranje pozitivne »preduzetničke klime«, koja nagrađuje uspjeh putem javnih priznanja.

Promocijom preduzetništva treba proširivati razumijevanje značenja preduzetništva i njegovog doprinosa razvoju zemlje, kao i poboljšanju životnog standarda stanovništva. Na taj način shvatamo da razvoj preduzetništva ima niz efekata prije svega na stvaranje većeg broja novih radnih mjesta, novih proizvoda i usluga, unošenje inovacija, stvaranje svestranije ekonomske strukture, povezivanje preduzeća, obuka preduzetnika i menadžera, mogućnost ulaganja malih ušteđevina i resursa građana, stvaranje uslova za političku i društvenu stabilnost…

Nacionalni ekonomski razlozi za pokretanje akcije »Izbor najboljeg preduzeća godine« uklapaju se u cjelinu promocije preduzetništva, nakon što je država prihvatila strategiju razvoja zemlje kroz razvoj preduzetništva i MSP. Strategiju treba da prihvate oni koji treba da je sprovode, oni na koje se odnosi i posebno oni koji svojim ličnim primjerom mogu pokazati njenu opravdanost

Izbor najboljeg preduzeća godine je standardna praksa u većini ekonomski razvijenih zemalja i nagrade ove vrste predstavljaju najprestižnija priznanja uspješnim preduzećima. Među najznačajnijim, u zemljama EU, prepoznaje se godišnji izbor najbrže rastućeg preduzeća u Europi, u okviru Growth Plus, odnosno Europe’s 500. U SAD od 1982. godine Inc. Magazine objavljuje ljestvicu 500 najbrže rastućih malih preduzeća.

Nastojacemo da Izbor najboljeg preduzeca godine, postane tradicionalno priznanje, koje ce Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeca, u saradnji sa Unijom Poslodavaca Crne Gore dodjeljivati svake godine najuspješnijim preduzecima kao stimulans za preduzetnicke poduhvate.