Budapest_2014_Pic2Osnovni cilj projekta EVAL-INNO je da ojača, kako regionalne, tako i nacionalne kapacitete za evaluaciju naučnoistraživačkih, istraživačko-razvojnih i inovacionih aktivnosti, kako bi se unaprijedilo stvaranje okvirnih uslova za inovacione politike, programe, institucije i projekte.

Projekat EVAL-INNO stavlja fokus na izgradnju kapaciteta i institucijalne podrške. Glavne ciljne grupe su donosioci odluka i kreatori politika, inovaciona infrastruktura kao i (potencijalni) evaluatori istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija.

Predstavnici 6 zemalja/institucija su partneri u projektu Eval-Inno. Lideri projekta su ZSI iz Austrije, a ostali partneri su iz Grčke, Bugarske, Srbije, Madjarske i Crne Gore. Predstavnici Direkcije za razvoj MSP su aktivno učestvovali u izradi pilot evaluacije i izvještaja za naučno-istraživačke ustanove iz zemalja učesnica u projektu.

Konferencija pod nazivom „Paving the way for supporting the development of evaluation culture in the South East European region” je održana u Budimpešti, 15-16. januara 2014, i okupila je 48 učesnika iz 13 zemalja (Austrija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Madjarska, Njemačka, Rumunija, Srbija, Slovačka, Ukrajina).

Prvog dana konferencije, predstavljena su 3 pilot programa koja su evaluirana, iz: Madjarske, Srbije i Crne Gore. Drugog dana su predstavljena 6 benchmarking primjera, iz Austrije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Madjarske i Srbije.

Panel diskusija uz aktivno učešće, ne samo partnera projekta, nego svih učesnika, učinila je konferenciju vrlo uspješnom. Može se zaključiti da je ovo još jedan vid edukacije i učenje, učenja na različitim primjerima, perspektivama, metodama sa ciljem pronalaženja korisnih informacija o dubljem razumijevanju cijelog procesa.