U Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, juče je predstavljen projekat EMBRACE II, koji predstavlja poboljšanje socio-ekonomskog razvoja u nerazvijenim područjima kroz Informaciono i Društvo znanja, i koji će doprinijeti smanjenju razlika izmedju razvijenih i nerazvijenih sredina i uspostavljanje mreže za saradnju zainteresovanih učesnika.
Naša očekivanja su da će projekat doprinijeti uspostavljanju veće dostupnosti rješenja informacionih tehnologija malim i srednjim preduzećima, u cilju povećanja njihove konkurentnosti.
U okviru projekta, formirana su dva portala, na adresama www.e-embrace.net i www.embrace-observatory.net, koja malim i srednjim preduzećima nude brojne usluge, kao što su mentoring, obuka MSP, mogućnost finansiranja, transfer tehnologija i inovacija, prezentacije, uporedna iskustva MSP. Krajnji korisnici projekta su preduzeća u ruralnim i/ili nedovoljno razvijenim urbanim sredinama, ali i zakonodavci i lokalni, nacionalni i evropski stejkholderi.
Na projektu radi 11 partnera iz 9 zemalja, i to iz Grčke, Italije, ÄŒeške, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Albanije, Crne Gore i Srbije. Vodeći partner je Trek Consulting iz Atine, Grčka, a partner iz Crne Gore je Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Period realizacije projekta je 20 mjeseci, rad je započet juna 2006. god i trajaće do januara 2008. godine, mada su moguća i produženja zbog različitog datuma potpisivanja ugovora od strane različitih partnera. Ukupna vrijednost projekta je 2,100,000 eura. Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća je kofinansirana sa strane Evropske agencije za rekonstrukciju, iz sredstava CARDS-a.