Otvarajući sajam Zoran Vukčević, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća istakao da je u proteklih desetak godina, ovaj sajam je postao dobro mjesto za predstavljanje malih i srednjih preduzeća kako iz Crne Gore, tako i šire.

Prepoznajući potencijalni doprinos malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, ekonomskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta, Vlada Crne Gore je utvrdila taj sektor kao jedan od najvažnijih prioriteta. U proteklih sedam godina, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća je svoje aktivnosti usmjerila na razvoj institucionalne podrške za podršku preduzetništva, podizanje nivoa znanja, stvaranje sistemskog ambijenta, ali i jako važnoj stavci finansiranje malih i srednjih preduzeća. U periodu od 2003. do 2008. godine, kroz razne programe, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća je u saradnji sa bankama odobrila 560 kredita, ukupne vrijednosti 17.734.148,32 €. Kroz ove kreditne linije otvoreno je 1442 nova radna mjesta.

Stoga i ne čudi podatak da u Crnoj Gori imamo pozitivan trend rasta malih i srednjih preduzeća. Na današnji dan imamo 40.083 registovanih preduzeća, što u 2008. godini čini povećanje u iznosu od 8,5% odnosno za 3142 preduzeća.

Upravo ovakva sajamska manifestacija predstavlja odličnu priliku za predstavljanje mogućnosti i dostignuća malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, te afirmaciju njihovih znanja i proizvodnih mogućnosti, istakao je gospodin Vukčević. Budući na sajmu učestvuju i predstavnici preduzeca iz zemalja u okruzenju (Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije), sajam će učesnicima, iz različitih oblasti privrede, pruziti mogucnost da kroz medjusobne kontakte uspostave partnerski odnos i razmijene iskustva, kao i da svako u okviru svog info pulta predstavi svoju ponudu.

Poslovne usluge i investicije predstavljaju veoma koristan privredni segment za mala i srednja preduzeća. Po riječima gospodina Vukčevića, upravo će 5. Sajam poslovnih usluga i investicija predstaviti predstaviti mogućnosti i uslove finansiranja malih i srednjih preduzeća, posredstvom bankarskog i sektora osiguranja.