U cilju nastavka dobre poslovne saradnje sa ruskim institucijama Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Asocijacijom biznismena lenjingradskog regiona organizovla je međunarodnu konferenciju na temu: „Mogućnosti poslovne saradnje između Crne Gore i Rusije“ koja se održala 07.06.2010. god.

Konferenciju su otvorili G-đica Ivana Zečević, savjetnik za konkurentnost i izvoz u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i G-đa Elena Shoda, predsjednik Asocijacije biznismena lenjingradskog regiona. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljopriovrede, Montenegro Bussines Alliance, Unije poslodavaca, Privredne Komore, Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore, Udruženja hotelijera Crne Gore i predstavnici crnogorskih i ruskih preduzeća.

Prvog dana konferencije predstavnici ruskih institucija i preduzeća imali su priliku da se informišu o razvoju i podršci malim i srednjim preduzećima i poslovanju na teritoriji Crne Gore, razvoju aktivnosti i učešću u zajedničkim međunarodnim projektima kao i o mogućim mjerama državne podrške malim i srednjim predizećima.
Namjera konferencije je da se iniciraju i razviju mogućnosti za saradnju i partnerstvo tj. spajanje ruskih oblasti i udruženja sa udruženjima iz Crne Gore, sa ciljem definisanja zajedničkih interesa, identifikacija mogućnosti za saradnju, kao i identifikacija i promocija projekata o saradnji izmedju ruskih i crnogorskih preduzeća.

U cilju unaprijeđenja saradnje 10. Juna 2010. god. organizovani su i poslovni susreti na kojima je učestvovalo 45 preduzeća iz Crne Gore, kao i 30 preduzeća iz Republike Rusije iz oblasti poljoprivrede, drvne industrije, gradjevinarstva, trgovine i turizma. Održan je veliki broj bilateralnih sastanaka između zainteresovanih preduzeća.

Crnogorskim preduzećima je pružena mogućnost da razgovaraju sa odabranim ruskim preduzetnicima koji su zainteresovani za poslovnu saradnju.
Dogadjaj ove vrste je dobra prilika da preduzetnici iz ove dvije države uspostave biznis kontakte na osnovu kojih je moguće očekivati i sklapanje ugovora, zajednička ulaganja, zajedničke projekte. Ovo je takodje prilika da se preduzetnici iz Republike Rusije upoznaju i sa uslovima za inostrana ulaganja i sa potencijalima u Crnoj Gori.