Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa italijanskim partnerima iz regije Friuli-Venezia-Giulia (Privrednom komorom grada Trsta i INFORMEST-om) organizovala je poslovne susrete između preduzetnika iz Crne Gore i Italije, koji su održani 25.septembra 2012.god u hotelu Crna Gora, Podgorica.

Susrete je otvorio ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, g-din Sergio Barbanti, a prisutne su pozdravili g-đa Marija Iličković-direktor Direkcije za Razvoj MSP, Michele Crosatto- ispred Privredne komore grada Trsta i Venessa Sanson ispred Informesta.
Govornici su istakli da susreti imaju dvostruku važnost, sa jedne strane treba da ojačaju postojeću ekonomsku saradnju između dvije zemlje, Italije i Crne Gore, i doprinesu boljoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, a sa druge strane da omoguće uspostavljanje novih poslovnih kontakata između italijanskih i crnogorskih preduzetnika.

Projekat ADRIA TRE je starteški važan projekat za Crnu Goru, realizuje se na osnovu Memoranduma o saradnji koji je potpisan u septembru 2011. godine izmedju Direkcije za razvoj MSP i Agencije za medjunarodnu saradnju- Informest, Friuli Venezia Giulia, i odnosi se na jacanje i unaprijeđenje institucionalne saradnje zemalja Jadranske regije, a takođe i na ekonomsku saradnju regije Friuli Venezia Giulia i Crne Gore.

Na susretima je učestvovalo 40 predstavnika MSP- 30 crnogorskih i 10 italijanskih iz oblasti energetske efikasnosti, ICT, projektovanja i inženjeringa, zaštite životne sredine, građevinarstva, itd.