001Poštovani preduzetnici,

Izvještaj o napretku Crne Gore koji objavljuje Evropska komisija jasno i precizno opisuje stanje u svim segmentima crnogorskog društva.

Iako je u njemu pohvaljeno to što je uglavnom održana makroekonomska stabilnost, on sadrži i osvrt na neke od glavnih izazova sa kojima se država još uvijek bori. Jedan od tih izazova je razvoj malih i srednjih preduzeća, u okruženju kada im je još uvijek otežan pristup kreditnoj podršci, zbog nespremnosti finansijskog sektora na rizik, kao i velikog neformalnog sektora.

Ono što je pozitivno u svemu jeste da su svi akteri veoma svjesni ovakvog ekonomskog konteksta, i da ulažu ogromne napore da prevaziđu glavne prepreke, kako bi se ekonomija pozicionirala na putu prema održivom rastu. Imperativ održivog ekonomskog rasta u ovom kontekstu čini sve važnijim mala i srednja preduzeća.

Nemojmo zaboraviti da mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, kao i na nivou Evropske unije,  čine 99% poslovne zajednice, i zapošljavaju više od dvije trećine aktivnog stanovništva, što ih čini ključnim pokretačem ekonomskog rasta, inovacija, zapošljavanja i socijalnih integracija.

Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća svoje aktivnosti usmjerava na razvoj nefinansijske institucionalne podrške malom i srednjem biznisu, podizanje nivoa znanja, stvaranje sistemskog ambijenta, podršku ženama preduzetnicama, jačanje konkurentnosti, a samim tim i podsticanjem izvoza.

Taj put je pun izazova, ali smo spremni i kadri da učinimo da Direkcija bude vodeća institucija u Crnoj Gori koja ostvaruje nacionalnu politiku razvoja preduzetništva. Svjesni smo da ova vizija zahtijeva mnogo rada i rezultata, ali smo uvjereni da ćemo neprestano koračati razvojnim putem, u skladu sa zakonskim obavezama i ciljevima politike državnog razvoja koji Vlada Crne Gore vodi.

Aleksandar Pavićević

Direktor

 • SME Policy Index 2016 – Procjena implementacije Akta o malim preduzećima (Small Business Act)

  SME Policy Index 2016 – Procjena implementacije Akta o malim preduzećima (Small Business Act)

  Organizacija za ekonomsku saradnju i ekonomski razvoj (OECD), Evropska komisija
  detaljnije
 • SME POLICY INDEX WESTERN BALKANS AND TURKEY 2016 Assessing the Implementation of the Small Business Act for Europe

  SME POLICY INDEX WESTERN BALKANS AND TURKEY 2016 Assessing the Implementation of the Small Business Act for Europe

  The Launch of the OECD flagship publication SME Policy Index: Western Balkans an
  detaljnije
 • Direkcija za razvoj MSP dobitnik Posebnog priznanja “Stvaratelji za stoljeća” za doprinos razvoju preduzetništva
 • Održan okrugli sto „Nove perspektive razvoja ženskog preduzetništva – biznis bez granica i barijera“

  Održan okrugli sto „Nove perspektive razvoja ženskog preduzetništva – biznis bez granica i barijera“

  U organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća – Ministarstvo
  detaljnije
 • Kaizen menadžment

  Kaizen menadžment

  “Kaizen menadžment”, uspiješni sistem japanskog poslovanja, prvi put biće
  detaljnije
 • Aktuelnosti

  18. Februar 2016.

  Nagrada najboljem crnogorskom mentoru dodijeljena u Podgorici

  Već drugu godinu za redom crnogorska mala i srednja preduzeća imaju priliku da učestvuju u programu mentoringa, koji sprovodi Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća Crne Gore u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – …

  21. Decembar 2015.

  Održana završna konferencija regionalnog projekta o ženskom preduzetništvu

  Crnogorske opštine trebalo bi da odrede dio novca iz budžeta koji će biti podrška ženama koje se bave biznisom, ocijenjeno je na konferenciji koju je organizovala Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, povodom predstavljanja rezultata trogodišnjeg regionalnog projekta „Žensko preduzetništvo – …