Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Zoran Vukčević otvorio je 11. Sajam malih i srednjih preduzeća i istakao da je ovaj sajam već duži niz godina dobro mjesto na kojem će se predstaviti mala i srednja preduzeća kako iz Crne Gore tako i šire.

Kao suorganizator sajma Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća prepoznajući značaj malih i srednjih preduzeća za privredni rast i razvoj organizovala je besplatan nastup Start up preduzećima koja su se predstavila na zajedničkom štandu “Započnimo biznisâ€?. U okviru ovog štanda su se predstavili i Biznis Start up Centar Bar i Biznis inkubator Podgorica. U okviru kreditne linije “Podsticanje početnika u biznisu – start upâ€? Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa bankama je odobrila 30 projekata u vrijednosti 1.049.723,33 € čime je otvoreno 137 novih radnih mjesta.

U prilog tome govori i podatak da u Crnoj Gori imamo pozitivan trend rasta malih i srednjih preduzeća. Na današnji dan imamo registrovanih ukupno 41.769 malih i srednjih preduzeća, a u toku 2009 godine registrovano je 1402 novih preduzeća.

Sajam malih i srednjih preduzeća se organizuje kao manifestacija opšteg karaktera, a ove godine ima i međunarodni karakter, obzirom da je faktor uspješnosti svakog preduzeća, orjentacija na izvozno poslovanje, istakao je gospodin Vukčević. Na sajmu pored malih i srednjih preduzeća iz Crne Gore iz različitih segmenata privrede učestvovala su preduzeća iz Srbije, Bugarske i Rusije kojima će sajam obezbijediti širenje mreže poslovnih kontakata, uspostavljanje poslovne saradnje i razmjene iskustava kao i predstavljanje svoje ponude.

U istom terminu održavao se i 6. Sajam poslovnih usluga i investicija, čime preduzeća dobijaju mogućnost neposrednog kontakta i pristupa ovom, za njih veoma korisnom privrednom segmentu.